Gyöngy, ami fejleszt 9.

Kicsi a gyermekem fölösleges még gyöngyözni!

 

    Néhányan még mindig nem hiszik el a gyöngyfűzés fejlesztőhatását.  Van aki, azt gondolja, hogy ő még ráér, mert kicsi a gyereke. Arra nincs szabály, hogy egy kisgyerek mikor fogjon neki az egyes tevékenységeknek, mert minden gyerek máskor jut el egy-egy fejlettségi szintre. Azt, hogy mikor lehet továbblépni, ezt a figyelmes anyukák, óvónénik meglátják és adnak egyre nehezedő feladatot az ügyesebbeknek.

    Oviban és otthon is nagyon sokféleképpen lehet játszani a gyönggyel, amikor még nem fűzünk, de már ismerkedünk a gyöngy tulajdonságaival (színek, méretek, alakok), mikor gurul, mikor nem az asztalon stb. Minden tevékenységnél fontos, hogy szinte "játszva" tanuljuk meg! Akkor játszunk most is!

"HOPP, MEGVAGY!" játék: Helyezz el min. 10 db gyöngyöt az asztalra „libasorba”! Először terítőre helyezd a gyöngyöket, hogy nehogy elguruljanak! A gyöngyök távolsága legyen kb. 4 cm. A feladat a gyöngyök összeszedése egy tálkába. Figyelem: a gyöngyöket csak 2 ujjal szabad megfogni!

Ötletek a feladatra:

  • Terítőn dolgozunk. A gyöngyök távolsága kb. 4 cm, amit az újabb szedegetésnél egyre kisebbre veszel. A gyöngyöknek nem szabad elgurulni, hozzáérni kézzel a másikhoz. A feladatot végezzétek el jobb és bal kézzel is!
  • Két ujjal szabad felszedni a gyöngyöket, de ezt kipróbálhatjátok mind a 4 féleképpen (hüvelykujj és mutatóujj, hüvelykujj és középsőujj, hüvelykujj és gyűrűsujj, hüvelykujj és a kisujj). Ez nagyon nehéz feladat, fokozatosan vezesd be az ujjak használatát. A feladatot végezzétek el jobb és bal kézzel is!

Az ujjakat jól meg tornáztattuk, fejlesztettük a megfigyelőképességet, a finommotorikát és megtanultuk a gyöngy tulajdonságait is, igaz csak akkor, ha kérdezgetted gyermekedet és nem egyedül csipegetett!

 

Meséld el tapasztalataidat!

Mutass fényképet az ügyeskedő, "csipegető" kezekről, gyermekedről!

Neked milyen hasonló ötleted van?

 

t