Gyöngy, ami fejleszt 4.

Milyen gyöngyöt vegyek, ha még sose fűztünk?

 

    A kisgyerekek ujjai eleinte nem képesek az apró, néhány mm-es gyöngy megfogására, felfűzésére. Sokat kell fejleszteni a finommotorikát. Ehhez először nagyméretű gyöngyökre van szükséged, 8-10 mm-es vagy még nagyobbra. Lehet fagyöngy, műanyaggyöngy vagy viaszgyöngy. Ezeket a gyöngyöket zsinórra, damilra fűzheti, készíthet karkötőt, nyakláncot.

     Eleinte tetszőlegesen fogja felfűzni, válogatás nélkül. A következő lépésnél már vagy a színeket, vagy a méreteket is figyeli. Csupa piros, csupa nagy stb. Azután kombinálja a színeket, váltakozva fűzi pl. 1 piros, 1 kék, 1 piros stb. Nehezítve 2 piros, 3 kék - ez már nagyobb oda figyelést igényel, hiszen a db számot könnyen eltévesztheti.

     Néha Te mondd meg a felfűzés szabályát, megérti-e, amit szeretnél, tudja-e követni? Amikor ő talál ki sorokat, vagyis SOROZATOT, akkor pedig mondasd el vele, hogy mi volt a szabály! Vagy mondd meg Te az ő szabályát, de néha „téveszd el”, hogy megtanuljon másokat kijavítani, gyakorolja a magyarázást, hogy Te miért mondtad rosszul. – néha a szülők is lehetnek „figyelmetlenek”!

    Munkáját segítheted azzal, hogy a tálkákat olyan sorrendben helyezitek el, ahogy a szabály kéri. Ne össze-vissza keljen keresgélni a színeket. Amennyiben nagyon ügyes, akkor ez a keveredés lehet egy nehezebb feladat is később, de most még nem! A helyes sorrend a logikáját is fejleszti, hiszen az a lényeg, hogy okosan, ésszel tervezzük meg a munkánkat, hogy minél hatékonyabbak legyünk.

Várom hasonló ötleteidet, tapasztalatodat esetleg fotókat az ügyeskedésekről. Köszönöm!

Jó tanulást! Jó szórakozást!